Seværdigheder Ringsted

Vikingetid og middelalder
34 km fra Holbæk ligger Ringsted, én af Sjællands ældste byer. Sankt Bendts Kirke, Danmarks første murstenskirke, blev opført i 1170, men byen har sin oprindelse i Vikingetiden. Der blev slået mønt på stedet omkring år 1000, og på Torvet ligger nogle flade sten, Tingstenene, som er eneste rest af tingstedet.

Tingstenene er en byens mest eftertragtede seværdigheder og – nu som før – et hyppigt mødested. Har I eksempelvis bestilt en byvandring med guide i Ringsted, er udgangspunktet ofte Tingstenene. Der er også her Vægterne i Ringsted starter deres aftentur rundt i byen, hvor de stopper ved de åbne butikker og spisesteder og synger den gamle vægtersang.

Shopping en masse
Udover Sankt Bendts Kirke fremstår Ringsted ikke arkitektonisk som en gammel by. Den ligner en moderne handels- og kulturby med kongrescenter, musikhus og teater – og masser af indkøbsmuligheder både i og uden for midtbyen. Det er hyggeligt at shoppe omkring Torvet, hvor der et væld af butikker, især hvis du mangler tøj. Ringsted er i det hele taget stærk på mode – i Ringsted Outlet lidt uden for centrum kan du få op mod 70 % rabat på mærkevarer. Overfor Ringsted Outlet ligger RingStedet, med en lang række butikker for hele familien under et tag.

Kongelig begravelseskirke
Ringsted er en by med en drabelig historie. I 1131 blev kongesønnen Knud Lavard myrdet i en skov nær landsbyen Haraldsted, og hans søn Valdemar den Store påbegyndte bygningen af Sankt Bendts Kirke som en hyldest til faderen. Knud Lavard fik helgenstatus og begravedes i kirken foran hovedalteret. Derefter blev Sankt Bendts Kirke en kongelig begravelseskirke, og pga. Knuds helgenkåring varede det ikke længe, før Ringsted blev en valfartsby for pilgrimme, der bragte gaver og velstand til byen. Valdemars søn Knud 6. kronedes som konge i kirken i 1170. Sankt Bendts Kirke er bestemt et besøg værd, når I kører til Ringsted.

Middelalderfestival, mølle og sporvogne
Er I blevet sultne efter mere information om byens spændende historie, kan Ringsted Museum og Arkiv supplere med permanente udstillinger om Ringsteds lokalområder og landbrug samt perioden efter anden verdenskrig, hvor Ringsted var i en rygende udvikling. Hvert andet år arrangerer museet den populære Ringsted Middelalderfestival. Museet samarbejder med Ringsted Vindmølle, der har samme åbningstider og entré.

I må heller ikke glemme Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, der råder over en vognpark på ca. 100 enheder. Mange af vognene er køreklare og kan opleves i fuld vigør på museet. I kan få en tur i sporvogne på to sporvejsstrækninger.

Skovture, sejlture og svømmeture
Er I mere til fysiske udfoldelser byder Ringsted på et væld af vandreture i skove og ved søer. I kan eksempelvis sejle i kano ned af Susåen. Skal der være faste rammer om de våde oplevelser, byder Ringsted Svømmeland på bassiner i flere dybder og temperaturer, så der er noget for svømmere i alle aldersgrupper. Her er også tilbud på wellness – massage eller zoneterapi, hyggebelysning og stille musik, duft i saunaerne, saltscrub og forfriskninger.

Vil du læse mere om seværdigheder i Ringsted, kan vi anbefale byportalen Dit Ringsted.