Seværdigheder Sorø

Byen der emmer af historie
Små 40 minutters kørsel fra Tempelkrogens Familiecamping ligger Sorø, en gammel by med mange spændende seværdigheder.

Sorø hedder Sorø, fordi det i gamle dage var en ø. Søerne omkransede Soer ø, hvor der i 1100-tallet blev grundlagt et benediktinerkloster. Det blev siden ændret til et cistercienserkloster, og klosterkirken er i dag en af byens mest eftertragtede seværdigheder.

I middelalderen blev klostret et af landets absolut rigeste, og det etablerede en skole til uddannelse af degne og præster. Efter reformationen fik klostret lov at fortsætte en tid som protestantisk kloster og som administrator for de mangejordbesiddelser. I 1586 afskaffede Frederik 2. klostret, mens skolen og godsadministrationen fortsatte. Christian 4. ændrede i 1620’erne skolen til et kongeligt og adeligt ridderakademi og opførte boliger uden for klosterporten til sine egne sønner. Denne gamle bygning ligger i dag ved biblioteket. I 1625 fik Sorø for første gang privilegium på at drive handel, og i 1638 fik den egentlig købstadstatus.

Som turist kan du nyde byens seværdigheder fra Absalonsgade gennem Storgade, til du når Klosterporten for enden og har Torvet på højre hånd. Det gamle rådhus på Torvet er for nylig restaureret, og er i dag en af flere spændende historiske seværdigheder.

En skoleby
Går du gennem klosterporten, ser du det imposante kloster med Fraterbrønden i gården. Det nuværende brøndhus, som opførtes i 1912, er tegnet af arkitekten Martin Nyrop. Brøndhuset bærer en inskription af N.F.S Grundtvig: Mindet vel lader som ingenting, er dog et lønligt kildespring. I Fratergården finder du også Sorø Akademi, der dog tager sig bedst ud fra den anden side: Gå ned til Sorø sø og se den smukke facade på den skole, der idag fungerer som gymnasium med kostskoleafdeling.

Det er muligt at få en rundvisninger i Akademiet, Akademihaven og Sorø Klosterkirke – kontakt turistbureauet.

Kunst og arkitektur
Efter en spadseretur i den hyggelige Akademihave, kan du gå ned ad Storgade igen. Et stykke nede, på Venstre hånd, finder du Sorø Kunstmuseum. Sorø Kunstmuseum, der åbnede i 1943, blev i 2011 udvidet med en moderne tilbygning, tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter.

Indenfor kan du nyde en perlerække af malerier af de vigtigste kunstnere i den danske kunsthistorie fra 1700-tallet til idag. Museet har derudover to specialsamlinger af russisk kunst: Russisk kunst fra 1870-1930 samt landets største og fineste samling af russiske ikoner fra 1500-1900.

Længere nede af Storgade finder du Sorø Museum, et kulturhistorisk museum, der formidler egnens historie fra stenalderen til nutiden. Der er gratis entré og hyggelig aktiviteter for hele familien.

Vil du læse meget mere om seværdigheder i Sorø, kan vi anbefale byportalen Dit Sorø.