Turist Ringsted

En rigtig handelsby

Ca. en halv time fra Holbæk ligger købstaden Ringsted, en af Sjællands ældste byer. Den gamle købstad er bestemt den korte køretur værd, alene grundet mulighederne for at gøre en god handel.

Lige uden for midtbyen finder I Danmarks eneste outletcenter – en landsby bestående af lækre mærkevarebutikker, der sælger udgåede varer med op til 70% rabat. Den typiske turist er ofte en københavner, der er i Ringsted efter stilrene, klassiske og trendy tøjmærker som Boss, Hunkemöller, Calvin Klein, Levi’s, Wolford, PompdeLux og Helly Hansen. Hos Le Creuset, Rosendahl og Holmegaard kan du finde stærkt nedsatte varer til boligen.

Vægterne passer på dig

Der er også muligheder for at gøre et kup i midtbyen, som præges af mange veldrevne specialbutikker og hyggelige cafeer. Når man går rundt og handler som turist i Ringsted kan man ofte høre Vægterne synge den gamle vægtersang. Vægterne er en genoplivning af traditionen fra 1800-tallet, hvor vagter i sorte uniformer med messingknapper og morgenstjerner gik rundt og passede på de handlende. Om sommeren og ved juletid aflægger de beværtningerne et lille besøg og afsynger Ringsteds vægtervise.

Når du har stillet din lyst til shopping er der tre ting, du skal se som turist i Ringsted: Sankt Bendts Kirke, Ringsted Mølle og Sporvejsmuseet.

Kirke, mølle og sporvogne

Sankt Bendts Kirke, byens vartegn, blev bygget færdig i 1170 og er dermed Danmarks første murstenskirke. Kirken er bygget af Kong Valdemar den Store, søn af Knud Lavard, der blev myrdet i en skov nær landsbyen Haraldsted og begravet i kirken foran hovedalteret.

Efter Knuds helgenkåring blev Ringsted en valfartsby for pilgrimme. Dermed blev byen en af de vigtigste på Sjælland.

Et stenkast fra kirken finder I Torvet, hvor der ligger nogle flade sten. Det er Tingstenene, som er eneste rest af tingstedet. Det er også herfra, man som turist i Ringsted kan deltage i de populære byvandringer med guide.

En kort gåtur fra Torvet finder I Ringsted Museum og Arkiv, hvor der er faste udstillinger om lokalområdet og landbruget. Hvert andet år arrangerer museet Ringsted Middelalderfestival på plænen ved Sct. Bendts Kirke. Egnsmuseet udmærker sig i øvrigt ved at have sin egen mølle, nemlig Ringsted Mølle der stammer fra 1804.

På Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm kan I se sporvogne i fuld vigør. Samlingen består af mere end 100 vogne, hvoraf ca. halvdelen er restaureret og indgår i trafikken eller er udstillet. På museets hyggelige skovstrækning er der opstillet borde og bænke ved stoppestederne, og ved endestationerne kan I nyde jeres medbragte madkurv.